På kvinnedagen 8. mars er det klart for et nytt arrangement i regi av Novapro og Ringerike Soroptimistklubb. Vår hovedgjest, den norsk afghanske forfatteren Mariam Rasouli, representerer i høyeste grad et aktuelt tema, etter det nylige norgesbesøket til Taliban.

Mariam Rasouli kommer fra Herat i det vestlige Afghanistan. Hun kom til Norge som flyktning i 2003 og er i dag miljøarbeider i et kommunalt bofellesskap for unge, enslige flyktninger og asylsøkere i Trondheim.

Da Taliban igjen tok makten i hjemlandet i sommer, fant Mariam Rasouli frem boka hun lenge har hatt liggende i skrivebordsskuffen. «Jeg tenkte at nå starter krigen, og at det jeg skriver om igjen er svært aktuelt. Jeg ønsker at boka skal oppfattes som et rop fra afghanske kvinner, i håp om at de blir hørt.» Boka tar et oppgjør med æreskulturen, og forteller om barneekteskap og vold i et mannsdominert samfunn, og kvinnenes kamp for å overleve. Hun skriver ikke kun om egen historie, men historiene til millioner av afghanske kvinner.

Debutromanen «Blomsten og trollet» utspiller seg i Afghanistan under sovjetisk okkupasjon, borgerkrig og etter at Taliban tok makten og regjerte fra 1996. Vi følger Fatima fra hun er liten pike til hun som ung kvinne og mor forvises av en eldre ektemann ut av landet og havner i Norge. Vold, overgrep og tvangsekteskap er stikkord i historien.

Leder i Ringerike Soroptimistklubb, Bente Krogstad intervjuer hovedgjesten Mariam og leser fra hennes bok. Vi får et innblikk i livet til afghanske kvinner der og her i Norge. Kan vi som medmennesker og engasjerte kvinner i Norge bidra til at deres stemme blir hørt og integrere dem i vår hverdag og kvinneroller?

Leder av Novapro, Tone Reneflot Thoresen og Norgesunionen (styret for Soroptimist Norway), Grethe Sørensen, vil innlede om sine kvinnenettverk. Det blir musikalske innslag av vårt lokale damekor Decibel. Kvelden bindes sammen av konferansier Ann Skadsdammen.

Mariam har med sin bok for salg denne kvelden. 50 % av inntektene går til hennes nettverk i Norge og Afghanistan som bidrar med matutleveringer til hennes folk i nød. Vi ønsker dere hjertelig velkommen til årets kvinnedagsarrangement!

KJØP BILLETTER HER