Årets kvinnelige forbilde i Ringeriksregionen skal kåres for syvende gang på Lillelørdag 5.april. Hele 34 verdige kvinner har blitt nominert, av disse har juryen plukket ut fem finalister som alle fremstår som gode forbilder gjennom sitt engasjement. Her kan du bli bedre kjent med en av de, Line Sortehaug Grønlie.

Line har delt åpent om et «fasadeliv»; et dobbeltliv preget av skam og smerte. Fin fasade og fast jobb på den ene siden; rusmisbruk og håpløshet på den andre. Da Line og ektemannen søkte hjelp til rusbehandling i 2017, hadde de mistet både huset, jobbene og omsorgen for sine tre barn. De bodde på gata og opplevde at de hadde sviktet alle de var glade i. Avrusing, mye fysisk trening og et godt fellesskap ble avgjørende faktorer for en ny retning i livet.

Line er nominert fordi hun raust står åpent frem med sin historie, fordi hun formidler håp til de som har havnet skjevt ut i livet. Hun holder foredrag, jobber som yogalærer og deltar på arrangementer der hun forteller om sin kamp. Nettopp åpenhet, og det å være ærlig, mener Line er viktig for å unngå å falle tilbake til rusen. Takket være denne åpenheten evner hun å formidle håp til de som opplever livet som mørkest.  Åpenhet om et så vanskelig og personlig tema er krevende, det er lett å oppleve seg som dømt av de rundt. Line har på den måten vist stort mot ved sin åpenhet. Det koster, og kanskje særlig på et lite sted.  Det er mer krevende å stå opp i et lite samfunn med en vond

historie, der hvor alle vet hvem du er, og du møter folk i butikken og andre steder, enn i en større by hvor de aller fleste ikke vil vite hvem du er.  I mindre samfunn blir en skjebne oftere samtaleemne rundt kaffekoppen. Janteloven er dessverre ikke død.

Line er kvinnen som har vist at det er mulig å omforme håpløshet til håp og motløshet til mot. Livshistorien vitner om styrke, utholdenhet, og vilje. Hun har vunnet tilbake det som syntes tapt; både familien og selvverd. Hun har vunnet «kampen mot skammen»; en kamp mange kvinner står i hver dag. Noen ganger resulterer denne kampen i rusmisbruk, i andre tilfeller psykiske lidelser eller selvforakt. Line viser at det finnes håp og muligheter – for det er hun et forbilde som for mange utgjør en forskjell.

Kjøp billetter til Lillelørdag her